Ileostomi: tynntarmsstomi

De fleste mennesker tømmer tarmen på naturlig vis ved hjelp av endetarmen, men det er ikke alltid det er mulig. Hvis man ikke kan tømme kroppens tarminnhold ved å gå på toalettet, kan det hende at en stomi må anlegges.

Det finnes forskjellige typer stomi, hvor ileostomien omhandler tynntarmen, som legges ut gjennom bukhulen, typisk på høyre side av magen. Det kan være flere årsaker til at en stomi er nødvendig. Dette kan blant annet være kreft i tykktarmen eller endetarmen eller kroniske betennelsestilstander i tarmen. Mange spørsmål kan oppstå hvis man skal få en stomi. Vi har derfor samlet litt generell informasjon om ileostomi samt typiske spørsmål nedenfor, slik at du kan lære mer om tynntarmsstomi.

Hva er en ileostomi, og hvordan lages den?

En ileostomi er en kunstig åpning i tynntarmen, som føres gjennom bukveggen og huden. En ileostomi kan være både permanent og midlertidig. Funksjonen til denne kunstige åpningen er at innholdet i tynntarmen kan tømmes gjennom en påsatt stomipose. Stomien kan lages på flere forskjellige steder på tynntarmen, men det er vanligvis på den siste delen. Når ileostomien anlegges, fjernes den syke delen av tynntarmen, og det er veldig vanlig å fjerne hele tykktarmen. Det er heller ikke uvanlig at endetarmen også fjernes.

Stomien anlegges vanligvis på høyre side av magen og kan konstrueres på to måter: enkeltløpet eller dobbeltløpet. En dobbeltløpet stomi er midlertidig, hvor man vil forsøke å legge tarmen tilbake på plass etter en stund. Generelt er en tynntarmsstomi typisk 2-4 cm lang. Umiddelbart etter operasjonen vil stomien vanligvis være hoven, men dette er helt normalt. Hevelsen bør avta etter et par uker.

Hvorfor får man en ileostomi?

Det finnes flere sykdommer/problemer som kan forårsake at det er nødvendig å få en ileostomi. Typiske årsaker inkluderer:

Ulcerøs kolitt:
En kronisk tilstand av betennelse i tykktarmen. Symptomer på betennelsestilstanden inkluderer blodig avføring, hyppig avføring, diaré, ubehag i magen, tretthet, blodmangel og generell uvelhet.

Crohns sykdom:
En kronisk betennelsestilstand i tarmen som kan sitte hvor som helst i mage-tarmkanalen. Typiske symptomer inkluderer diaré, ubehag i mageområdet, feber, tretthet og vekttap.

Kreft i tykktarm eller endetarm:
En av de hyppigste kreftformene med symptomer som blødning i tarmen, smerter, vekttap, endringer i avføringsvaner og lav blodprosent.

Hull på tarmen:
Her kan avføring ende i bukhulen og forårsake betennelse. Har man hull i tarmen, opplever de fleste svært sterke smerter øverst i magen. Smertene oppstår vanligvis raskt og uten forvarsel. 

Praktiske opplysninger om ileostomi

Å skulle få en stomi resulterer ofte i en rekke spørsmål, blant annet om hvordan en stomi fungerer. Noen spørsmål som helsepersonell ofte hører, inkluderer:

Hvordan er avføringen som kommer ut av stomien?
Konsistensen på avføringen som kommer ut av en ileostomi er halvfast til tynn, og det kommer cirka mellom 0,5-1 liter avføring ut gjennom stomien på et døgn. Tarminnholdet kommer ikke regelmessig, men når som helst på dagen. Det kan også komme luft ut gjennom stomien.

Hvordan ser stomien ut?
Stomien er rødlig i fargen, og den er våt og varm samtidig. Den kan sammenlignes litt med hvordan slimhinnen i munnen ser ut og føles som. Stomien kan blø litt ved berøring, men dette er helt normalt. Tenk på det som når du pusser tennene, hvor tannkjøttet også kan blø ved berøring med tannbørsten.

Må jeg spise noe spesielt hvis jeg har en ileostomi?
Kun få ileostomipasienter må gjøre drastiske endringer i kostholdet. Tommelfingerregelen er å spise et sunt og variert kosthold, som alle mennesker anbefales. Det er dog noen tips man kan vurdere hvis man har ileostomi.

Det er for eksempel smart å tygge maten godt, spise til faste tidspunkter, drikke minst 2 liter væske om dagen samt spise fiberrik mat som grønnsaker, fullkorn og frisk frukt. Har du problemer med luft i magen, kan du forsøke å minimere inntaket av matvarer som kan forårsake gass, for eksempel kål, brokkoli, løk, kunstige søtstoffer, kullsyreholdige drikker, tyggegummi m.m. 

Har du spørsmål om ileostomi?

Denne artikkelen har forsøkt å gi et generelt og oversiktlig innblikk i hva ileostomi er, og hva det innebærer å ha ileostomi. Det er dog ikke uvanlig at flere og andre spørsmål dukker opp. Derfor vil vi gjerne fremheve Coloplast Assistanse, som er et gratis, uforpliktende tilbud til blant annet stomipasienter.

Ved Coloplast Assistanse har du muligheten til å ringe inn til Coloplasts erfarne og profesjonelle sykepleiere, hvor du kan stille alle spørsmålene som måtte oppstå. Du kan både kontakte dem på telefonnummer 22 57 50 20, på e-postadressen  [email protected] eller via deres kontaktskjema. Du har dessuten muligheten til å få tilsendt gratis vareprøver fra Coloplasts sortiment, for eksempel stomiposer eller utstyr til pleie av stomien din.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *